Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 08.02.2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Alianţa Civică a Romilor din România protestează faţă de terminologia oficială de ţigan
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/136861-Alianta-Civica-a-Romilor-din-Romania-protesteaza-fata-de-terminologia-oficiala-de-tigan


                                                                                                                     

Alianţa Civică a Romilor din România solicită, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană (PSD), să ceară Comisiei de la Veneţia pentru Democraţie prin Drept un punct de vedere cu privire la proiectul de lege prin care în actele oficiale ar urma să se folosească termenul de "ţigan" pentru reprezentanţii etniei rome.
De asemenea, reprezentanţii Alianţei Civice a Romilor din România solicită preşedintelui Traian Băsescu, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, precum şi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României în cazul în care propunerea legislativă a deputatului PDL Silviu Prigoană ar fi adoptată de Parlament.

"Alianţa Civică din România protestează cu vehemenţă faţă de avizarea pozitivă a propunerii legislative privind terminologia oficială utilizată pentru etnia romă. (...) Solicităm preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, să ceară opinia Comisiei de la Veneţia pentru Democraţie prin Drept cu privire la concordanţa acestei iniţiative cu legislaţia internaţională. Solicităm şi sesizarea Curţii Constituţionale în cazul în care aceasta va fi adoptată", se precizează în scrisoarea deschisă adresată Biroului Permanent al Senatului.

Potrivit acestui document, reprezentanţii Alianţei Civice a Romilor din România consideră că iniţiativa deputatului democrat liberal Silviu Prigoană încalcă "cu bună ştiinţă şi în mod flagrant" tratatele internaţionale ratificate de statul român, precum şi Constituţia.

Scrisoarea deschisă urmează să fie discutată în Biroul Permanent al Senatului de marţi.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.